Programajánló

Tízforrás Fesztivál 2024

Az idei Tízforrás keretein belül nálunk is lesz, ezév július 13-án egy különleges koncert. Auth Csilla és Popper Péter műsorában magyar előadók ismert és kevésbé ismert dalait hallhatják majd. Egy igazi zenei utazás, ahol Csilla édesapja, Auth Ede dalai is életre kelnek.

jegyek ITT

 


Négykeréken a kastélykertben

Négykerekű családi biciklivel végigtekerni a kastélykerten? Nagyon klassz! Az érzés olyan, mintha egy kis hintóval járnánk be az angolkertet. Sétálva jóval körülményesebb a fertődi kastélykertben barangolni, mert az erdő csodaszép de hatalmas. Ez a jármű viszont lehetővé teszi, hogy nagyobb léptekben szabadon mozogjunk bármerre és ha tetszik lepihenhetünk ahol tetszik. Nyáridőben is remek, hiszen van napfénytető rajta, de kora ősszel négykerekűvel és egy piknik kosárral no meg egy üveg jó borral… Próbálják ki!

A fertődi kerékpár kölcsönzőnél nemcsak ezt a szuper járgányt bérelhetik, van kétkerekű és tandem is bőven. Természetesen szervíz szolgáltatással együtt. Ha jó kerékpárt szeretnének, forduljanak hozzájuk bizalommal!

 


Sopron- Macskakő Múzeum

Többször jártunk már ebben a múzeumban, amit úgy hirdetnek, hogy gyerekmúzeum. De ez nem igaz, ugyanis a felnőttek is sokkal jobban élvezik, mint egy átlagos múzeumot. Nincsenek túlzások, ez egy tipikusan svédes lagom hely, azaz pont annyi, amennyi épp elég, épp jó.  A mi gyerekeinket rendre a jelmeztár varázsolja el a legjobban, ugyanis fel lehet öltözni különféle korok ruháiba, persze azokba, amelyek jelen voltak Sporon életében .  Ezen kívül témakörök szerint csoportosítva találunk érdekességeket a mindennapi életre vonatkozóan. A szülők kedvence a mesekuckó, ahol (majdnem) vak sötétség uralkodik, párnák között le lehet dőlni népi altatókat és meséket hallgatni. Aztán van még egy lakomaszoba, ahol fűszerekkel és étkezési szokásokkal ismerkedhetünk. Régi játékok, tanszerek, órák, mindennapi eszközök, néhol megjelenve az “akkor és most” érzés. Összefoglalva: esős napon vagy rekkenő hőségben szerintem a legjobb program gyerekekkel.

Bővebb információ ITT.


Fertő-Hanság Nemzeti Park

Sarródról kb. 5 km-t haladva Fertőújlak (népi nevén Mexikópuszta) irányába csodálatos természeti élménnyel gazdagodhatunk. Az egykor mocsaras, majd kiszáradt területet a Hanság főcsatorna segítségével élesztették újra. A kiszáradt területek elárasztásával számtalan itt fészkelő és átutazó madárfaj megfigyelhető.

A területen jelenleg több tanösvény is bejárható, érdemes felfedező szemmel nekiindulni egy- egy túrának. Távcső és fényképezőgép kötelező kellékek!

A Hanság – főcsatorna zsilipjétől indul a Szikes Őszirózsa tanösvény, ezen az úton haladva két madárlesre is felmászhatunk, melyekről távcsővel jól láthatóak a vízimadarak. Szabadszemmel a szürkemarhák, az út végén ha szerencsénk van éppen ott dagonyázik a vízibölény csorda.

Vízibivalyok a naplementében

Érdemes lefelé is tekintgetni, mert számtalan gyönyörű mezei növény, gyógynövény mutatja meg magát, ha figyelmesen járunk. Vigyázzunk: mindent a szemnek, semmit a kéznek! Ugyanis fokozottan védett területen járunk!

Fehér mályva, vagy orvosi ziliz
Mezei iringó
Iringó bokor
Imola
Cickafark
Mezei zsálya

A túrákat nagy melegben érdemes az esti órákra tervezni, mert nemigen találunk árnyékos pihenőt. Azonban este egy jól felszerelt piknik kosárral a kezünkben jól eshet elsétálni az oszták határig, fantasztikus a naplemente. Az utolsó magyar oldalon lévő madárles mellet fedett pihenőt találunk, fa asztallal és padokkal. Szemeteszsákot vigyünk magunkkal és amit hoztunk, azt ne hagyjuk ott!

Ha szakszerű vezetésre vágynak keressék Tislér Diánát! Az időszakos programok között megtalálják aktuális ajánlatait.


Rohonc avagy Rechnitz

Aki kicsit messzebb merészkedne a Fertő- régiótól, akár autóval, akár kerékpárral ( inkább az előbbivel:) ,  annak bátran ajánlom a rechnitz- i Badesee környékét. Azon túl, hogy az úgynevezett Faludi- völgyben remek, csendes túrautak találhatók, kifejezetten (akár egész napos) családbarát programot ígér a hegyi patakok táplálta mesterséges tó és vizi játszótere, valamint az erdei kilátóval összeházasított madárház.

Vas megyét átszelve, Sarródról mindössze 60 kilóméternyi, csodaszép erdei úton juthatunk el az oszták oldalon fekvő Rohonc, helyi nevén Rechnitz városkába, ahol a Badesee táblát követve viszonylag egyértelmű útvonalon érhetjük el az ominózus helyet. A strand és a kilátó ugyan nem ingyenes, de nem egetverő összeg amiért az élmény a miénk lehet.

A strand, parkolóval, kulturált öltözőhelyiséggel, toalettel mindössze 4 Euró személyenként egy napra, gyerekeknek 6 éves korig ingyenes a belépés, 6-14 éves kor között 2 Eurót kérnek fejenként. A madármegfigyelő toronyba mi felnőttek 6 Euróért léphetünk be. Gyermekeknek itt is van kedvezmény, az árakról az aktualitás jegyében érdemes mindig előre tájékozódni a város honlapján.

A madármegfigyelő torony kiemelten pozitív tulajdonsága, hogy kerekesszékkel is bejárható.

A strandon ugrótorony, vizi játszótér, egy kis mesterséges napozósziget várja a lazítani vágyókat.

Gyermekeknek kisebb vízicsúszdák, árnyékolóval ellátott homokozó, különleges vízi játszótér:

Aki szárazföldön is játszana, annak a klasszikus játszótér mellett, gördeszkapálya ( ez nem annyira fényes minőség, de van) , strandröplabda pálya, kosárpalánk és egy kispályás focipálya szolgál unaloműzőként.

A madármegfigyelő toronyhoz egy kis patak mentén jutunk el.


Fetőd- Eszterházy kastély

9431 Fertőd, Joseph Haydn út 2.

+36 99 537 640

e-mail: info@eszterhaza.hu

Az fertődi Eszterházy kastély kivételes pompájú és gazdagságú épületegyüttese a barokk építészet méltán híres emléke. A főúri rezidenciát Esterházy (Fényes) Miklós építette 1763-66 között.

Esterházy József 20 szobás vadászlakját Miklós herceg és hitvese, Cziráky Margit grófnő alakítatta át, és tette a család legkedveltebb tartózkodási helyévé. A kastély fénykora is ekkora tehető (1768-90), amikor is rendszeresek voltak itt a bálok, a színielőadások, koncertek, vadászatok, amelyeken a korszak magas rangú főúri családjai vendégeskedtek.

A kastély külső homlokzatán a barokk stílus szinte minden jellegzetes díszítőeleme megtalálható. Fantasztikus az alkalmazott szimmetria, a középről induló íves karú díszlépcső, amely az emeleti Zeneterembe és Díszterembe vezet. Ahogyan a neve is mutatja, a pompát amúgy is kedvelő Miklós udvarát a fényűzés jellemezte.

A 126 szoba és lakosztály pazar berendezése, bútorzata és káprázatos belső díszítő megoldásai mindenkit ámulatba ejtettek egykor és ma is. Mint bőkezű mecénás, udvarát a kultúra és művelődés egyik központjává emelte. A barokk-rokokó pompáját felhasználva operaházat és bábszínházat alapított, német színitársulatokat, olasz és francia balett-táncosokat alkalmazott.

A kastély figyelemre méltó ama zenetörténeti kuriózuma miatt is, amelyet Joseph Haydn zseniális zeneszerző és Esterházy Miklós herceg közötti barátság jelentett. A zene mestere 20 évig állt a család szolgálatában. Volt nemegyszer, hogy az opera-előadásokat az uralkodócsalád jelenlétében tartották.

Fényes Miklós halálával a kastély elvesztette kiemelt szerepét, állagának leromlását a II. világháború teljesítette be. Azonban az 1950-es évek második felében megkezdődött a helyreállító munka. Ennek eredményeként, Haydn halálának 150. évfordulóján, 1959-ben már múzeum nyílt az épületben. Magyarország legnagyobb és a Világörökség részét képező barokk kastélyának vagyonkezelője ma a Eszterháza Kulturális, Kutató- és Fesztiválközpontnak. 2009 szeptemberében kezdődtek meg az újabb nagyszabású felújítási munkálatok az Európai Unió 3,8 milliárd forintos pénzügyi támogatásával.

A kastély Fertőd központjában helyezkedik el a Fertő-tó körül vezető kerékpárút mellett. A rekonstruált főépület, és a gyönyörűen felújított kastélypark számos érdekes látnivalót kínál. A rezidencia nevezetességei közé tartozik a híres kovácsoltvas kapu, a díszudvar a szökőkúttal, az eredeti szépségükben pompázó lakosztályok, a kápolna, Marionettszínház és Haydn egykori lakhelye, a Muzsikaház.

A kastély zenei múltjához hűen májustól szeptemberig nemzetközi hírű Haydn-hangversenysorozatokat tartanak Eszterházi Vigasságok elnevezéssel. (forrás: http://turizmus.sopron.hu)

Aktuális információ: www.eszterhaza.hu

Csoportok előzetes bejelentése: +36 (99) 537 640, e-mail: info@eszterhaza.hu
Csoportok esetében kérjük az előzetes bejelentkezést, mert az enélkül érkező csoportok esetén csak az aznapi látogatószámtól függően tudunk tárlatvezetést biztosítani.